Használati kisokos

Gratulálunk új, prémium készülékéhez! Az alábbiakban összeszedtünk néhányat a gyakori kérdések közül, hogy Ön minél hatékonyabban és nagyon sokáig tudja használni az új konyhai kedvencét.


Gyakori kérdések lassú prések használata kapcsán
Gyakori kérdések JUICE SZŰRŐ használatához

Mihez használjuk lassú présünk Juice szűrőjét (kislyukú szűrő)

Gyökérzöldségek (friss édes burgonya, gyömbér, répa, friss burgonya, fokhagyma stb.) juice-olása

Használat előtt alaposan mossuk meg őket folyóvíz alatt, hogy eltávolítsuk az idegen anyagokat, mint például a földet. A nagy rosttartalmú hozzávalóknál, mint a gyömbér, távolítsuk el a héját, vágjuk fel vékony szeletekre és lassan adagoljuk készülékünkbe. A többi gyökérzöldséghez hasonlóban, érdemes ezeket az összetevőket 3-4 cm-es darabokra vágni felhasználás, préselés előtt. Nagy mennyiségű juice készítésekor, 1 kg zöldség, gyümölcs lepréselése után, szedjük szét a készüléket mindenképpen és alaposan tisztítsuk meg az alkatrészeket.

Leveles/száras zöldségek (búzacsíra, metélőhagyma, kelkáposzta, petrezselyem, káposzta, spenót stb.) préselése

Feldolgozás előtt ezeket is érdemes 3-4 cm-es darabokra felvágni. A vékony, keskeny összetevőket, mint például a búzacsíra, metélőhagyma esetében a legoptimálisabba, ha egy maréknyit teszük a készülékbe úgy, hogy azok kényelmesen helyezkedjenek el a présgépben, nem pedig szétszóródva. Nagy mennyiségű juice-olás után mindenképpen tisztítsuk meg a készülék összes alkatrészét. Fontos: a spenót préselése során, sok mennyiségű buborék/hab képződhet, ha önmagában préseljük azt le. Ez megnehezíti a lé kinyerését. Érdemes tehát ezt az összetevőt kombinálni mással, például almával. Kevert juice-okhoz kisebb mennyiséget használjunk csak belőle.

Vastag héjas gyümölcsök (gránátalma, görögdinnye stb.) préselése

Távolítsuk el a gyümölcsök héját és vágjuk fel akkora darabokra, hogy kényelmesen behelyezhető legyen az összetevő a lassú présbe. A nem ehető magokat mindenképpen távolítsuk el a gyümölcsből.

Kemény magvas gyümölcsök (datolyaszilva, sárgabarack, szilva, őszibarack, cseresznye stb.) juice-olása

A nem ehető, nagy és kemény magvakkal rendelkező gyümölcsöknek és zöldségeknek távolítsuk el a magját és csak a gyümölcshúst használjuk fel. A préseléshez vágjuk fel a megfelelő méretre. Amennyiben óriás betöltőnyílású lassú présünk van, a darabolás elhagyható.

Mogyoró, mandula, dió préselése

Ne használjuk a dióféléket önmagában, adagoljuk azokat inkább gyümölcsökkel, zöldségekkel. Először helyezzük bele a présbe a gyümölcsöt/zöldséget, majd fokozatosan, részletekben adagoljuk hozzá a diót, mandulát.

Magtejet is készíthetünk a legtöbb Hurom, Dahlert préssel: ehhez az összetevőket előre be kell áztatni, legalább egy éjszakára. A levet, amiben pl. a mandula ázott, ne öntsük ki, a préselés során szükségünk lesz rá a higításhoz.

TILTOTT hozzávalók a juice szűrőhöz (puha gyümölcsök)

Ne préseljünk a juice szűrővel: banánt, epret, kiwit, paradicsomot, koktélparadicsomot, mangót, érett, puha ananászt, használjuk ezekhez inkább a smoothie szűrőt (nagylyukú szűrő).Gyakori kérdések SMOOTHIE SZŰRŐ használatához

Mihez használjunk SMOOTHIE szűrőt (nagylyukú) szűrőt?

Használjuk ezt a szűrőt juice készítéséhez puha húsú, illetve magas gyümölcs-, vagy zöldséghúsú és rosttartalmú összetevőkhöz.

Citrusfélék (grapefruit, narancs, citrom stb.) préselése

Távolítsuk el ezen összetevők héját és ha szükséges (adagolótartály betöltőnyílásának függvényében), akkor vágjuk fel őket. A szét nem rágható magvakat mindenképpen távolítsuk el a gyümölcsökből juice-olás előtt.

Vastag héjú gyümölcsök (sárkánygyümölcs, dinnye, ananász) juice-olása

A gyümölcsök héját távolítsuk el, az összetevőket vágjuk fel akkora méretre, amekkora szükséges az adagoláshoz a készülékünk betöltőnyílás mérete szempontjából (óriás betöltőnyílású modelleknél nem szükséges a darabolás). A szét nem rágható magokat távolítsuk el préselés előtt.

Magos gyümölcsök (puha barack, puha datolyaszilva, öreg alma) és szőlő préselése

A nem ehető, nagy és kemény magvakkal rendelkező gyümölcsöknek és zöldségeknek, mint pl. a barack, távolítsuk el a csonthéjas magját és csak a gyümölcshúst használjuk fel. Ha szükséges, vágjuk fel őket a megfelelő méretre.  A szőlőszemeket válasszuk le a fürtről. Ha az összetevő túl lágy, ne préseljük önmagában, hanem keverjük össze kis mennyiségben másik összetevővel.
Gyakori kérdések lassú prések általános felhasználásához

Puha gyümölcsök és zöldségek előkészítése préseléhez

  • Bogyók, paradicsom, koktélparadicsom, puha ananász stb.: alaposan tisztítsuk meg és vágjuk az adagoláshoz ideális méretre, ha szükséges
  • Eper, kiwi, puha mangó stb.: távolítsuk el a héját és a szárat. Ha egyféle összetevőt használunk csak, akkor is érdemes a puha gyümölcs, zöldség behelyezése előtt egy keményebb darabbal kezdeni a juice-olást. Amit ajánlani szoktunk: kisebb kemény rostú alma, vagy sárgarépa.
  • Banán: csak kis mennyiséget adjunk az egyéb hozzávalókhoz, kevert/vegyes juice készítésénél.


TILTOTT hozzávalók, melyek behelyezése kárt, vagy meghibásodást okozhat

  • szezámmag, szemes kávé, fahéj, bors, illetve minden olyan, amiből nem nyerhető ki lé
  • főtt hozzávalók, mint: burgonya, édes burgonya, sütőtök, gesztenye, angolna, rák, csiga, tintahal, sózott hal stb.
  • alkoholban, mézben, vagy cukorban tárolt gyümölcsök, mint: szőlő, barack, cseresznye stb. és egyéb enzimek (herbacea, fenyőfa stb.)
  • olyan hozzávalók, amelyek jellegüknél fogva nem préselhetők, mint: füge, aloe, kaktusz, makk stb.
  • ne használjuk présünket gabona őrlésére
  • ne tegyünk a présbe fagyasztott gyümölcsöt, ha juice szűrőt, vagy smoothie szűrőt használunk (csak a fagyiszűrőhöz lehet használni)
  • jeget semmiképpen ne “daráljunk” a préssel – a jég használata préssel kerülendő.


24 termék